THE SUOMALAISUUS EI OLE VAIN JUROUTTA

Suomalaiset ovat juroa kansaa, näin kuulee yhden kun toisenkin ulkomaalaisen tokaisevan. Se, että saunassa istutaan alasti, eikä kukaan sano sanaakaan. Lauantait ovat suomalaisuudessa karhun virallisia ulkoilutus päiviä. Joku voisi ottaa tämän kirjaimellisesti, joten kävellään yksin kadulla ja juodaan tätä tunnettua perinneolutta. Bussissa pidetään selkeä hajurako toiseen matkustajaan, eikä bussipysäkillä edes 30 asteen pakkanen saa hakeutumaan toista lähemmäs.

Työelämässä poikkeamme muista, sillä olemme huonoja jutustelemaan mukavia ja kehumaan asioita vain miellyttääksemme. Tämä korostuu, kun samaan neuvotteluun iskee suomalaisen ja saksalaisen asiantuntijan. Oikeasti kuultua; siinä missä toinen haluaa käyttää monta varttia small talkiin, suomalainen haluaa saada pakolliset asiat keskusteltua turhaa jaarittelematta. 


”Suomalaiset ovat ensimmäisenä kuvailemassa itseään ujoiksi ja kylmiksi.” Näin toteaa Eric Lipchis, espanjalaistoimittaja. Hän teki Eric Suomessa -sarjaa, jossa pui suomalaista käyttäytymistä versus espanjassa totuttuun. (Aamulehden artikkeliin pääsette tästä). Se missä hiljaa oleminen on meille normaalia, saa se tulisen espanjalaisen hermostumaan. 


Kulttuuri on päässyt tosin pakenemaan meiltäkin. 


Vaikka yllä jaan hyviä stereotypioita, on kansainvälistyminen päässyt iskemään meihinkin. Ensinnäkin Suomessa puhutaan hyvää englantia, ja muita kieliä opitaan jatkuvasti. Me ei jäädä enää vain pienelle paikkakunnalle kykkimään, iso osa omista tutuistani on lähtenyt ja uskaltautunut olemaan hetken ulkomailla. Suomalaiset ovat seikkailunhaluisia, eikö se ole ymmärrettävää nähdä jotain uutta turvallisen yhteiskunnan ulkopuolella? Meitä on temperamenttisia ja uteliaita, juuri ne yksilöt lähtevät ehkä jäädäkseen ja pärjäävät erilaisessa kulttuurissa. Se, että olemme tietyllä tavalla nöyriä, pystymme omaksumaan uutta uudesta paikasta. 2000-luvulla nuorilla ovat arvot elämässä muuttuneet urakeskeisempään suuntaan ja perheenperustamisen sijaan, haluamme ensin vahvasti toteuttaa itseämme. Olemme vain tarpeeksi hulluja ja ahkeria näkemään vaivaa sen eteen. Eikä tämän tarvitse tapahtua kuin Suomen sisällä. 


Vaikka se tuntuisi kuinka älyttömältä. 


Mutta ei suomalaisuudessa ole mitään vikaa. Se missä joku toinen tosiaan kokee hiljaisuuden ärsyttäväksi, toinen nostaa kulmakarvojaan toisen kertoessa 5 minuutin aikana elämäntarinansa sekä syyn masennukseensa. Moni suomalainen menestyy ulkomailla juuri rehellisyytensä ja ahkeruutensa vuoksi. Armi ja Viljo Ratia, Marimekon perustajat tuskin syöksyivät viemään brändiä ulkomaille pelkkä jurous hihassaan. Näitä tarinoita löytyy useita. 
 
Mitä useampi meistä uskaltaa, on ylpeä juuristaan ja tietää kuitenkin olevansa oma yksilö hassussa kulttuurissamme, sitä vähemmän mikään typerä stereotypia pidättelee. 
 
 
 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.