THE HANDMAID’S TALE – UPEAN KAMALAA KATSOTTAVAA

TV-SARJAT, AJANKOHTAISTA
Emilia

Varoitus, tekstini tulee sisältämään lieviä juonipaljastuksia. 

Nimetön

iksei kukaan tule, puhalla peliä poikki ja lopeta kulttimaista sortoa?” Tämä on päällimmäinen ajatukseni, kun tuijotan ensimmäistä jaksoa. Ahmin ensimmäisen kauden edellisviikolla ja tiistaina sain päätökseen toisen kauden. Sarja koukutti minut ihan totaalisesti, ja katsoinkin sen kovalla tahdilla. 

The Handmaid’s Tale on tällä hetkellä yksi puhutuimmista tv-sarjoista. Se perustuu Margaret Atwoodin kirjoittamaan teokseen vuodelta 1985. Miljöö keskittyy uskonnollisen eliitin perustamaan mielikuvitukselliseen Gileadiin, joka on noussut Yhdysvaltojen tilalle. Tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, jossa ihmisten (vika sysätään naisten harteille, mutta sarjan edetessä selviää, että tämä todellisuudessa koskee myös miehiä) hedelmällisyys ei ole samaa kuin ennen. Lapsettomuus on yleinen ongelma ja tämä tietysti uhkaa tulevaisuuden populaatio kantaa. Päättäjät saavatkin idean erotella väestöstä hedelmälliset naiset ja tehdä heistä handmandeja (suom. orjattaria). Orjattaren päätehtävä on tulla raskaaksi pyhässä seremoniassa ja synnyttää lapsia. Sarja keskittyy seuraamaan vahvoja päähenkilöitä, kun he yrittävät selviytyä uuden elämänsä ehdoilla. Sain pian vastauksen kysymykseeni. Ulkomaailmalla ole tietoa Gileadin tapahtumista, vain huhuja. Totuuden tullessa julki toisella kaudella, on vastaanotto onneksi realismin mukaista. Sarjassa tasapainotellaan oikean ja väärän kysymyksien välillä. 

Tapahtumat ovat ahdistavia, sarja on kuitenkin koukuttavaa ja osittain kaunista katseltavaa. Yhdistelmä kuulostaa kummalliselta ja sen voi allekirjoittaa vasta itse katsottuaan. 

Elisabeth Mossin esittämää Junea on upea seurata. Hänen sarkastiset lausahduksensa ja voimalauseensa lyövät juuri oikeisiin kohtiin (K2:J1 = 10:29-10:37).  Sen myötä olen tyytyväinen, ettei toteutuksesta tehty liian konservatiivista. Odotan jo juonenkäännettä, jossa June saa kostonsa, sillä hänestä huokuu kapinoitsijan luonne. Orjattaret punaisissa hilkoissaan ovat upeaa katsottavaa, ja heidän ryhmäkohtauksensa varastaa katseen, jos toisenkin. Yvonne Strahovskin roolisuoritus Serenana nostattaa niskavillat pystyyn – sitä yhtenä hetkenä vihaa, sitten tykkää, vihaa, säälii, vihaa…Hahmosta silti janoaa tietää lisää, sillä takautumien perusteella hänestä olisi paljon kasvutarinaa kertomatta.  Joseph Fiennes komentajan roolissa antaa hyvän maistiaisen roistomaisesta aviomiehestä. Musiikissa ei ole säästely – ja onkin valittu varmoja voimaannuttamisbiisejä, kuten Lesley Gore -You don’t own me

Vaikka Atwoodin kirjan julkaisusta on vierähtänyt tovi, vallitsevat teemat ovat tuntuneet monesta katsojasta erittäin ajankohtaisilta. Sarjan keskiössä puidaan rankoin käsin naisen asemaa. Ensimmäisessä aallossa jokainen nainen menettää oikeuden työpaikkansa, ja omaisuus pankkitiliä myöten annetaan läheisimmälle mieshenkilölle. Toisessa aallossa naiset jaetaan erilaisiin tehtäviin. Päättäjien vaimot ovat suhteessa hyvässä asemassa, mutta myös he ovat joutuneet luopumaan urastaan sekä itsenäisestä elämästä. Alistaminen ei päde vain naisiin, sillä myös seksuaalisesta suuntautumisesta saa rangaistuksen. Ihmisten asema The Handmaid’s Talessa on alistua. Mutta he eivät suostu alistumaan. Tämä on tärkeä teema. 

Vaikka sarja on fiktiota, se tuntuu jollain kamalalla tavalla hyvinkin realistiselta. Scifi, jossa marssilaiset hyökkäävät maapallolle on epärealistista –  ihmisten alistus ja perusoikeuksien vieminen ei. Aina löytyy myös spekulaatioita, kuinka ihmisten toiminta johtaa maapallon rappeutumiseen ja tätä kautta radikaaleja toimintoja tästä johtuvan maailmanlopun estämiseksi. Siitä syystä, sitä huomaa uppoutuvansa hyvinkin vahvasti sarjan maailmaan.  Jotkut kutsuvat The Handmaid’s Talea pelottavaksi mahdollisuudeksi, joka lietsoo kauhukuvia totalitarismista. En malta odottaa kolmatta kautta, ja toivonkin, että vastaan taistelun teema saa selkeämpiä ratkaisuja.  

Annan 5/5 suositteluni, itse katsoin sarjaa HBO:sta. Hieman hitaammalla tahdilla jaksoja voi katsoa Yle Areenasta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.