BAARIN VESSAJONO – PAIKKA, JOSSA TAKTIIKKA JA LUONNE TESTATAAN

VESSAJONO, AJATUKSIA
6.7.2018
Emilia Hämäläinen

gdfhfg

aarin vessajono. Jokainen tietää, ettei se ole vain vessajono.

Se on paikka saada uusia tuttavuuksia, näyttää todellinen luonteesi sekä taistella.

Baarijono on tehty ohitettavaksi oikealla määrällä käteistä. Ainakaan vielä en ole kuullut kenenkään lahjoneen vessajonon kanssatovereita (varmaankin heti huomenna tästä on juttu hesarissa, kuinka Jussi 21, keksi tavan murtaa kansanperinteen). Vessajonossa kaikki ovat tasa-arvoisia. Ei ole väliä, mikä on tittelisi – sinun tehtäväsi on odottaa vuoroasi. Baarissa järjestäytyminen ahtaalla käytävällä ei onneksi anna periksi lurjuksille, joka yrittävät käyttää tekaistua etuoikeuttaan.

Vessat ovat myös hyviä paikkoja törmätä vanhoihin tuttuihin tai löytää uusia. Tilanne kaikilla, kun on sama, on vertaistukimaista jutella illan menosta, elämästä, kuka siihen sitten sattuukaan. Vessat harvoin ovat esteettisiä paikkoja, joten ihminen vaistomaisesti etsii muuta ajateltavaa.

Ainakin festareilla jonon käsite voi häilyä jo muutaman drinkin jälkeen. Jono muuttuu laumaksi, joka vaappuu silmät viiruina, kuin odottaen sopivaa uhria. Jono on muuttunut riviksi. Kun pajamaja vapautuu, ensimmäinen kynnelle kykenevä ottaa juoksuaskeleet ja tekee sen, mihin kaikki eivät pysty: varaa bajamajan itselleen. On tietty niitäkin, ketkä epäitsekkäästi vilkaisevat oikealle ja vasemmalle – huomaavat sinut ja tarjoavat sinulle etuoikeutta mennä ensin. Taktisin suoritus ratkaisee, eikä voitto aina ole tasapuolinen.

Vessan jo selätettyään, voi joko palata omaan kuplaansa tai auttaa hädässä olevaa. Edelliskesänä päädyin muun porukan mukana etsimään erään tuntemattoman paran puhelinta taskulampulla pajamajasta. Se ei löytynyt, mutta ainakin annoimme hetkellisen tuen sillä menetyksen hetkellä.  Vessoilla voikin paljastua tärkeitä rooleja: kuka heittäytyy auttamaan toista, ja kuka keskittyy olennaiseen.

Vessajono voi olla myös hyvin vaarallinen. Otin kerran kaikkien paikallaolijoiden puolesta ampiaisen pistoksen. Tosin ampiainen teki tässä valinnan. Ymmärrän, että välillä sankarinrooliin voi joutua hyppäämään yllättävälläkin hetkellä. Protip – jäitä mukiin vain ja drinkki käteen. Jos et ole allerginen, selviät varmasti. 

Lopuksi todettakoon, että vessajonolla on tärkeät kulttuuriset perinteet ihmisten elämässä. Perinnettä ovat jatkaneet jokaiset sukupolvet, jotka jonottamiseen ovat joutuneet.

Vessajonon periaate tuskin häviää tulevaisuudessa – kunhan alkoholia ja sen aiheuttamaa hätää riittää. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.