MIKÄ AUTTAA MINUA KIRJOITTAMISESSA?

KIRJOITTAMINEN, VINKKEJÄ
Emilia

htsdhaer

tsikko on hieman harhaanjohtava, sillä todellisuudessa kirjoittamiseen ei ole oikeaa tapaa. Inspiraation laukaisuun ei ole oikeaa hetkeä – tai vain tiettyjä tekijöitä. Tyhjän paperin kammo iskee itselleni usein ja se tuntuu ristiriitaiselta, kuinka tulee himo kirjoittaa, muttei tiedä mistä kirjoittaisi. 

_7071398

Itse aloitin kirjoittamisen jo nuorena – 11-vuotiaasta lähtien olen kirjoittanut pari 200 sivuista novellia. Ne eivät ole nähneet päivänvaloa, mutta se kertoo intohimostani kirjoittamiseen. Tuntuu, että tuolloin mieli oli vapaampi ja samaten mielikuvitus virtasi esteettömästi. Nykyisin kirjoitan pidempiä tarinoita, mutta vielä en valmista tuotosta ole saanut aikaiseksi. Tämä sivusto onkin tärkeä väylä jakaa kepeämpiä tekstejä – aina, kun inspiraatio iskee. Kerron nyt muutama tekijää, jotka itselläni yleensä vaikuttavat hyvän tekstin syntymiseen.

1. Etsin paikan, jossa ajatus liitää 

Paikalla on merkitystä. Kotisohva käy ympäristöstä, mutta välillä on keksittävä jokin uusi paikka. Ympäristön täytyy olla vapauttava, esimerkiksi sellainen että työpäivän jälkeen kykenee vapautumaan stressistä. Tänä kesänä olen ottanut läppärin mukaan ulos ja etsinyt rauhallisen paikan. Joskus inspiraatio vaati täysin erilaisen maiseman. Italian reissulla junamme raiteet kulkivat merinäköalan vieressä – matkalla sain monta superia ajatusta, mistä kirjoittaisin.  

2. Luen muiden kirjoituksia

Seuraan Facebookissa Helsingin Sanomia sekä blogiväyliä, joista feedille pomppaa mitä mielenkiintoisempia kirjoituksia. Jotkut niistä kolahtavat ja jäävät mieleen pyörimään. En koe sen olevan kopiointia, jos inspiroidut jonkun toisen ideasta. Tietysti täytyy tuoda omat ajatukset esille sekä mainita alkuperäinen kirjoittaja, jos toisen sanoja lainaa.  Vaikka aihe olisi sama, saa se uuden muodon kirjoittajasta riippuen. Ihmiset, jotka kirjoittavat ajankohtaisista asioista, lukevat tietty päivittäin maailman menosta. 

3. Kirjoitan ajatuksiani muistiin

Saatan saada kesken työpäivän idean hyvästä tekstistä. Minulla onkin puhelimessa muistio, johon kirjaan ylös ideoita. Olen itse sen verran dementikko, etten muuten muista niitä. Kun kirjoituksen vimma iskee, otan listan esiin ja aloitan työstämisen. Saatan kirjoittaa myös yksittäisiä lauseita, jos ne tuntuvat nerokkailta.

4. Kirjoitan vain – kirjoitusvirheet ovat inhimillisiä

Syljen ajatukseni ulos ja lopuksi tarkistan kieliopin. Tarkistaessani löydän puuttuvia kirjaimia, puuttuvia pilkkuja sekä ontuvia yhdyssanoja. Tärkeintä kuitenkin on saada asia paperille. Virheiden korjaus on pienin urakka. Ja välillä niitä virheitä jää silti. Hups – ne ovatkin inhimillisiä.

5.  Musiikki auttaa minua pakenemaan todellisuudesta

Musiikki inspiroi ja yritänkin kerrontaa kirjoittaessani kuunnella tilanteeseen sopivaa musiikkia. Olen lukenut, kuinka kirjailijat hahmottelevat tapahtumia elokuvan tavoin ja etsivät tunnelmaa kohtauksiin sopivista kappaleista. Minulla on Spotifyssä ’writing’ -lista, jonne kerään inspiroivaa musiikkia. 

_7071412
6. Kirjoitan, mistä haluan

Kirjoitan, mitä ikinä päähäni juolahtaa. Sivustoni teksteille ei ole vain yhtä teemaa. Inspiroidun monesta asiasta. Mielipide on aina vapaa, mutta minun täytyy ymmärtää myös muiden eriävät ajatukset. 

7. Annan tekstin hengittää

Minulla on paljon luonnoksia. Kirjoitan vähän, jätän kesken ja palaan vaikka viikon päästä. Omaa tekstiä ei osaa lukea kriittisesti, jos pyörittelee sitä pari tuntia yhtäjaksoisesti. Kun palaan sen pariin hetken päästä, saatan poistaa jotain ja nähdä kuvion selkeämmin. 

8. Et ole kirjoittaja, jos et kirjoita

Eräällä verkkosivulla annettiin vinkkejä kirjoittamiseen. Siellä todettiin, kuinka turhaa on keksiä esteitä kirjoittamiselle, jos sitä kuitenkin haluaa tehdä. Itse harmittelen usein, kuinka arkena ajatus ei kulje. Siksi kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. Se kuitenkin ihan oma vikani. Haluan kuitenkin tuottaa tekstejäni ja kehittyä kirjoittajana. Kaikki lähtee siitä, kun kirjoitat ensimmäisen sanan. 

9. Luen kirjoja

Olen lukutoukka. Pienenä oli aikaa lukea enemmän, mutta nykyään luen sen mitä ehdin. Lukeminen auttaa sanavaraston kerryttämisessä. Jos haluat oppia englantia, suositellaan lukemaan paljon sen kielisiä kirjoja. Jos haluat kehittyä suomenkielessä, sama oppi pätee siihen. 

Ajatukset syntyvät kaikesta mitä koet ja elät. Usein puhutaan, että kirjoittajat kokevat ensin ja sitten jakavat ajatukset tekstin muodossa. Tärkeintä on vain kirjoittaa. Kirjoitustyyliä ei voi oppia ja mitä enemmän se näyttää sinulta, sitä parempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.