SOSIAALISEN MEDIAN AIKAKAUSI ON TUONUT PAINEITA TÄYDELLISESTÄ ELÄMÄSTÄ – ENEMMÄN KUIN AIEMMIN

SOSIAALINEN MEDIA
Emilia Hämäläinen

eefd

anoisinko, että siitä on tehty nykyisin hyvin haastavaa. Ei mahdotonta, mutta haastavaa. Hiljaisuuden eteen joutuu usein näkemään vaivaa. Tavoitettavuus ei katso paikkaa ja aikaa. Puhelimet, some ja ympäri maailman kulkeva verkko, joka yhdistää meidät toisiimme. Jatkuva häly ja sen tuoma informaatio sykli, joka pitää meidät mukana menossa. Emme ole tottuneet hiljaisuuteen enää – tulevat sukupolvet sitäkin vähemmän. Koska vuorovaikutus tapahtuu yhtä useammin virtuaalisesti, hiljaisuuden vaatimat säännöt kokevat muutoksen.

Kuten Facebookin synnyssä mukana ollut Chamath Palihapitiya totesi eräässä haastattelussa tuntevansa valtavaa syyllisyyttä luotuaan työkaluja, jotka rikkovat sosiaalista rakennetta (Kozlowaska 2017).

Muutama vuosi sitten, Facebookin ja Googlen tyyliset jätit kehittivät väylän kerätä käyttäjistään tietoa myydäkseen sitä mainostajille ja me saimme ilmaisen alustan, jossa pystyimme jakamaan elämäämme. Ilmaisuus voi olla hieman harhaanjohtava termi – todellisuudessa, kun maksamme sovelluksen käytöstä omalla datallamme.

Esimerkiksi kuvanjakopalvelu Instagramin ominaisuudet ovat olleet monelle helppo omaksua. Sovellus on alun alkaen tehty jokaiselle helposti käyttöönotettavaksi. Pikkuhiljaa siitä tuli väylä kerätä seuraajia –  se muutti tyystin tavan luoda markkinointiystävällistä sisältöä. Se teki jokaisesta meistä sisällöntuottajan – oli se kaupallista tai vain omaksi iloksi.              

Siksi tarvitsemme somekasvatusta. Kriittisimmässä osassa ovat lapset ja nuoret, jotka joutuvat liian nuorina peilaamaan epätodellista fantasiaa. Tiedän tapauksen, jossa liian nuori ei osannut käsitellä lukemiansa uutisia ja ahdistui. Nuoret alaikäiset luovat kuvaprofiileja ja päivittävät niitä tiuhaan tahtiin. Kun itse olin nuorempi, minua muistutettiin monesti etteivät lehtien mallit olleet aitoja – Photoshop oli salainen tie täydellisyyteen. 2010-luvulla nuoret saavat epätodellista sisältöä 110% enemmän vain avaamalla älypuhelimensa. Some on raadollinen paikka ihmiselle, joka ei sitä osaa käsitellä.

Harvemmin sitä itselleen uskaltaa myöntää, että kokee paineita. Somen vaikutukset ovat enemmän alitajunnaisesti havaittavia. Mutta mitä muuta voit odottaa, kun ihannointi jännittävästä elämästä on saanut uuden merkityksen. Elämä ei ehkä ole vain brunsseja Milanon kauppa-aukiolla – mutta sellaiseen sisällön jakamiseen keskittyminen on yleistä.  Uskaltaisin silti väittää, että paine, jota näen itsessäni sekä ihmisissä ympärilläni – muuttuu vielä sairaudeksi jollain sukupolvella. Jos ei ole muuttunut jo. 

En voi tietenkään käsitellä somea vain tietyillä meriiteillä. On hyvä muistaa sen olevan myös tärkeä väylä jakaa merkityksellisiä asioita ja tuoda ihmisten tietoon tärkeitä asioita. Erilaiset kansanäänestykset saavat äänensä kuuluviin. Se on myös paikka kertoa tabuista ja kertoa meille mitä maailmalla tapahtuu.

Tarkoitus ei ole puhua itseäni pussiin – somea voi boikotoida ja vihata tietyllä akselilla. Asioista ei saa puhua vain mustavalkoisesti.

Lopuksi: Se on kieltämättä iso ristiriita ”vihata” ja samalla kokea some tärkeänä väylänä esimerkiksi kirjoittaessani. Tätä mietin myös tehdessäni tätä tekstiä. Kritisoin kyllä omaa somekäyttäytymistäni – lähinnä, miten paljon se vaikuttaa päivittäiseen elämääni. Hieman henkilökohtainen asia, mutta ehkä jokainen meistä voi punnita omaa suhdettaan sosiaaliseen mediaan.  

Lähde: Quartz (Former Facebook executive has sworn off social media because he doesn’t want to be “programmed By Hanna Kozlowska)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.