OMAT KOKEMUKSENI TYÖHAASTATTELUISTA

TYÖELÄMÄ
25.9.2018

Emilia Hämäläinen

Nimetönfdsv

yöhaastattelu. 

Ikuinen vanha ystävä, joka aina jaksaa tutisuttaa lahjetta ja saa ajatuksen zombien takaa-ajosta tuntumaan rentouttavalta lauantai-illalta.

Todellisuudessa se on jännittävällä tavalla mukava tilanne. Pelkkä se tunne, kun saat kutsun tulla todistamaan kykysi. Olet monien hakijoiden joukosta karsiutunut valiojoukkoon. Itse olen kokenut haastattelun, jos toisenkin. Pettynyt ja sitten taas kokenut ahaa-elämyksen, joka on ollut kuin bensaa liekkeihin. Jokainen haastattelu on ollut opetus – siitä huolimatta, vaikkei työpaikkaa ole aina auennutkaan.

Toiveeni on, että yhä enemmän työnhakija nähtäisiin myös ihmisenä, jolla on oma persoona ja sen kautta erilaisia voimavaroja. Tätä kautta myös kysymyksiä räätälöitäisiin selvittämään henkilön todellinen olemus. Hyvän tyypin meriiteillä on paljon painoarvoa, ja niiden selvittämiseen pitäisi nähdä vaivaa. Haastattelutilanteet, kun ovat helposti kankeita ja virallisia – rennommassa tilanteessa henkilö avaa itsestään enemmän. Haastattelupaikka on iso tekijä ja heitin joskus, miksei kesällä niitä pidettäisi ulkona pois toimistosta tai vaikka järjestettäisi räätälöityä automatkaa (kuten James Corden toteuttaa ohjelmansa haastattelut). Tämä vaatii yritykseltä enemmän, mutta oikean henkilön löytynyminen tuo selkeää arvoa toiminnalle. Ehkä joku ottaisi tämänkaltaisista ideoista joskus koppia.

 Alla muutama tilanne, jotka olen kokenut: 

1. Hämmentäminen

Olen kuullut, ettei ole kummallista yrittää viimeiseen asti hämmentää työnhakijaa. Tällä testataan sitä, kuinka pystyt toimimaan paineessa. Minulta kysyttiin olinko kirjoittanut hakemukseeni maininnan tietystä osaamisesta kiinnostuksen vai kokemuksen perusteella. En ollut kyseistä hakemukseeni kirjoittanut, joten tietysti koin parin sekunnin lukkotilanteen. Sain kuitenkin todettua, että minua ajoi pikemminkin kiinnostus. 

2. Ei vain puhetta, myös taitojen todistamista

Olin haastattelussa erääseen vaateliikkeeseen ja parin kysymyksen jälkeen minut ohjattiin myymälän puolelle todistamaan kykyni. Tähän en saanut varautua millään tavalla, joten tilanne tuli tietysti yllättäen. Minulle annettiin ohjeeksi auttaa asiakasta valitsemaan vaatteet tiettyyn tapahtumaan sekä auttaa häntä sovituskopeilla. Kerran taas eräässä ravintolassa tein testi-vuoron. Eräässä haastattelussa minulle kerrottiin yrityksen tulevasta kampanjasta, ja pyydettiin siltä istumalta ideoimaan sitä eteenpäin.  Olen myös leikkinyt myyntitilannetta, jossa eräs tuote piti saada myytyä.

Näitä tilanteita löytyy vielä monia. Nämä ovat haastavia tilanteita, mutta myös erittäin hyviä. Valehtelisin jos sanoisin, etteivät ne tuo sekunnin murto-osan paniikkia. Tässä testataan varmasti myös sitä, kuinka kykenet pitämään itsesi koossa. Ei ole sama kehua itseään tietyillä meriiteillä, kunnes todistat puhuvasi totta. Jos etsisin työntekijää tiettyihin tehtäviin, käyttäisin samaa taktiikkaa.

3. Yes, yes I speak good English

Haastattelija esitti pari kysymystä minulle englanniksi, ja vastasin tietysti samoin. Puhun englantia mielestäni hyvin ja olen yllättynyt, etten ole kuin kerran törmännyt vastaavanlaiseen tilanteeseen. 

4. Kysymyksillä on väliä

On ollut mukava törmätä yksityiskohtaisempiin kysymyksiin. ”Mitkä ovat vahvuutesi” – on varmasti hyvä kysymys, mutta saako sillä varmasti parhaimman vastauksen? Kun minulle on esitetty tehtävään liittyviä esimerkkitilanteita ja pyydetty tekemään valintoja eri tekijöiden väliltä – saa niiden perusteella varmasti muodostettua kuvan ihmisen tavasta toimia. Kysymykset, kuten ”mistä aloitat, jos sinulla on 3 helpompaa tehtävää ja 2 vaikeampaa ja kaikki on tehtävä päivässä?” ovat haastavia ja vaativat jo syvällisempää ajattelua itseltään. Kerran minulle esitettiin myös yrityksen ”pyhä kolmio”, joista piti valita yksi tekijä ja perustella sen vaikutus haastavassa esimerkkitilanteessa. 

5. ”Ja sitten voisit…”

Minulta on kysytty myös prosenttilasku, joka minua pyydettiin laskemaan päässäni. Helppo homma varmasti jonkun mielestä, mutta itse en kokenut tilannetta helpoksi siinä jännityksen sekavanlaisessa mielentilassa. 

6. Haastatteluun valmistautuminen

En voi enempää korostaa tämän tärkeyttä. Kyllä olen unohtanut ottaa selvää yrityksestä ja sitä kysyttäessä muistan edelleen, kuinka nololta se tuntui. Palkkatoive kannattaa myös miettiä valmiiksi, päästäni sen kerran heittäneenä – been there, done that. Kysymys, ”mitä haluaisit kehittää itsessäsi” on kuuluisa hankalana kysymyksenä. Pieni vinkki: kun myöhästyt haastattelusta ja älä mainitse heikkoudeksesi myöhästelyä. Mieti valmiiksi myös kysymyksiä, joita voit kysyä yrityksen edustajalta. 

Haastatteluista ei koskaan osaa sanoa. Jälkeenpäin analysointi on turhaa, sillä sitä ei voi tietää millaista tyyppiä yritykseen etsitään. Taidoilla on väliä ansioluettelossa, mutta varmasti myös sillä, kuinka sovit muottiin. Olen itse pyrkinyt aina olemaan oma itseni ja pyrkimään vastaamaan omaperäisesti. Tuskin sitä koskaan oppii olemaan pro haastatteluissa, mutta jokainen kokemus vahvistaa. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.