TASA-ARVON RISTIRIITA


aivoleikki, tasa-arvo
Emilia Hämäläinen

5 kesäkuuta 2019

Halusin tuoda esille hyvin tavanomaisen tilanteen, joka on vain yksi monista, joka liittyy jäykkiin rakenteisiin. Mikä todella tekee tasa-arvosta edelleen haastavan?


Fiktiivinen henkilö X. Hän on tasa-arvon puolestapuhuja. Hän tekee parhaansa. Ei jaottele naisia ja miehiä. Pyrkii ajattelemaan jokaisen kohtaamansa henkilön tämän henkilökohtaisten ominaisuuksiensa mukaan. Hän onnistuu siinä hyvin.

”Hän kauhistuu. Nappaa autonsa avaimet ja kaasuttaa hakemaan lapsensa kotiin. Muistuttaa tätä, kuinka ihastus täytyy tuoda ensin kotiin, ennen yökyläilyä.”

Sitten, kotiin päästessään kuulee, että hänen 17-vuotias lapsensa on jäämässä yökylään henkilölle, kenen kanssa he seurustelevat. Hän kauhistuu. Nappaa autonsa avaimet ja kaasuttaa hakemaan lapsensa kotiin. Muistuttaa tätä, kuinka ihastus täytyy tuoda ensin kotiin, ennen yökyläilyä. Entä jos tyyppi onkin kusipää, joka ei muuta haluakaan kuin riisua tältä housut? Se olisi lapselle kova paikka, sen tietää jokainen aikuinen. Myös hän on kokenut ensi rakkaudeksi luulleen henkilön nöyryytyksen. Hänen lapsestaan voisi tulla naurunalainen. Ehkä hänestä alettaisiin juoruta koulussa.

Hänen lapsensa istuessa etupenkillä hänen vieressään, saa hän soiton toiselta lapseltaan, lähes samanikäiseltä teini-ikäiseltä. Lapsi kertoo, että jää yökylään tyypille, jonka kanssa seurustelee. Henkilö muistuttaa lastaan ehkäisyn tärkeydestä. Pyytää tuomaan ihastuksen näytille viikonloppuna. Häntä ei noudeta kotiin.

Vanhemman lopetettua puhelunsa, kysyy hänen vieressään istuva poikansa, mitä ruokaa he tekisivät illalla.

Kirjoittajan loppusanat:

Ehkä ymmärsit ajatuksen tekstin takana?

Kirjoitin sen, jotta ymmärtäisit, kuinka syvälle juurtuneet tietyt toimintamallit ja ajatukset ovat. Keskustelu tasa-arvosta ei ole koskaan yksinkertaista. Eikä ainakaan helppoa. On paljon totuttuja tapoja, joita emme edes huomaa sukupuolen perusteella tehtäväksi. Ja se on ehkä se syy, miksi aiheesta kiistely on jatkunut jo kauan. Opimme koko ajan lisää. Siirtäisin katseeni myös uusiin sukupolviin. Nuoret, jotka kasvavat ja miten he oppivat oman identiteettinsä. Miten me ja maailma sen heille opetamme?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.