ÄLYKKYYTTÄ, RUOHOJUURITASOLLA


älykkyys
Emilia Hämäläinen

23 helmikuuta 2019

Mitä tekisimme ilman maalaisjärkeä? Se pieni vaisto aivoissasi, joka kertoo, kuinka toimia. Kuten seuraatko myyjää Thaimaassa hämärälle kujalle, kun tämä kertoo myyvänsä siellä aitoja Balenciagan kenkiä. Sama pätee sähköpostiviestiin, jossa pyydetään soittamaan tiettyyn numeroon, jos haluat lunastaa miljoonaperinnön kaukaiselta James sedältäsi.

Itse olen syntyperäisesti vainoharhainen yksilö. Epäilen kaikkea, mikä jalkaansa nostaa ja naamaansa liikuttaa. Epäilen tilanteita, jos ne herättävät minussa epäilystä. Moni harha on ollut turhaa, mutta hei – ei sitä koskaan tiedä. Pessimisti ei pety. Ehkä se tekee minusta myös vähemmän spontaanin, kuin jostain toisesta. Tämän piirteen kanssa on, myönnettäköön välillä raskasta elää. Muistan kerran, kuinka vaarini soitti ja tiedusteli, miten kannattaisi toimia, kun oli saanut tekstiviestin miljoonan euron voitosta. Piti vain lähettää omia tietoja eteenpäin. Suuntanumero ei ollut suomalainen. Ohjeistin vain poistamaan viestin.

Hyvä ystäväni käyttää termiä keittiöpsykologia.
Tapa auttaa toista elämän haasteissa omien kokemuksien kautta. Ja siitä on todella hyötyä. Jokainen meistä on auttanut kaveria sydänsuruissa ja elämän kriisissä. Ja jokaisella on varmasti näistä myös kokemusta, enemmän vai vähemmän. En ole koskaan käynyt aikuisiällä oikealla psykologilla, mutta olen varma, ettei WhatsApp -ryhmässä saatu tuki ole ollut turhaa. Samalla tavalla luodaan myös bestsellereitä perustuen kirjoittajan omiin kokemuksiin. Jokainen neuvo on tietysti vain neuvo. Jokaisen täytyy itse, yksin kompuroida ja nousta taas ylös kaatuessaan. Toisen virhe ei ole välttämättä sinun virheesi. Anti-gurumainen meininki auttaa silti muita selviytymään. Ole hyvä, nauti ruudun takana uudesta nimikkeestäsi.

Spontaani keskustelu idearikkaan ja omaehtoisen elämän valinneen ihmisen kanssa on ollut elämäni suurimpia rikkauksia.
Jotkut fiksuimmat toteamukset voivat löytyä juuri sieltä ihmisen omista kokemuksista – ruohotasolta lähteneen ajatuksista. Maailma rakentuu siihen, että joku astuu esiin uusilla ajatuksilla ja mullistaa tavallaan myös meidän muiden elämää. Ehkä tämä on syy, miksi nostan kulmakarvojani lukiessani mustavalkoista näkökulmaa hyödyntävien ihmisten negatiivisia mielipiteitä homoudesta ja monikulttuurisuudesta. Itselleni, kun ne ovat perusolettamus elämässä. Kun näet, kuulet ja koet toisen rinnalla – näet maailman laajemmin. Laajemmin kuin oman reviirisi metri x metri.

Puhun ihan ruohojuuritason älykkyydestä, jota meiltä kaikilta löytyy. Ilman hienoja titteleitä ja statuksia.

Ehkä joku päivä saat todella miljoonaperinnön, kun päätät luottaa tuntemattomaan. Kyllähän on olemassa todennäköisyyslaskelma salaman iskemisestä ihmiseen.

Ei voi tietää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.