ITSEKKYYDEN PELISÄÄNNÖT UUSIKSI

ITSEKKYYS
30.9.2018
Emilia Hämäläinen

ergd

hminen on luotu itsekkääksi. 

Huomasitko, kuinka negatiivisia viboja kyseinen saattoi tuoda sinulle? 

Kyllä, jos joku puhuisi minusta itsekkäänä ihmisenä, pelästyisin. Mitä olen tehnyt väärin? Tämä on se vallitseva sääntö. 

Todellisuudessa, kun itsekkyys on normi: elämämme kulkee sillä, että ajattelemme valintoja itsellemme ja kyllä, teemme valintoja myös ihmissuhteissa meille sopivalla tavalla. Tämä on se normi, jota emme edes lue itsekkyydeksi. 

Jokaiseen meihin on rakennettu tämä normaali taso ajatella itseään, mutta nykyisin puhutaan itsekkyydestä myös uudella tasolla.

Sarah Knight on kirjailija, jonka kirjan You Do You ostin itselleni luettavaksi keväällä. Kyseinen antaa hyviä vinkkejä oman itsensä rakentamiseen sekä yksitoikkoisesti kertoo, kuinka itsekkyys pitäisi nähdä myös positiivisena asiana. Hänellä on toinen kirja nimeltä The Life-Changing Magic of Not Giving a Fuck, jossa tätä asiaa puidaan vielä perusteellisemmin. 

”Itsekkyyttä on hankkiutua eroon asioista, joita et halua – ihmissuhteet, tapahtumat ja kaikki elämässä, joka ärsyttää sinua. Miksi viettää aika, jota sinulle ei ole, ihmisten kanssa, tehden asioita joita et halua?” Sarah Knight – You Do You

Eli jos joskus ystäväsi Jape sanoo sinulle, että on pakko tulla juhlimaan hänen kilpikonnansa synttäreitä – voit todeta, että tulet juhlimaan seuraavana vuonna, koska kilpikonnat voivat elää yli satavuotiaiksi. 

Eräs ystäväni totesi kerran fiksusti: ”aina ei jaksa olla aidosti läsnä, kun lähtee näkemään kaveria.” Silloin hän totesi rehellisesti kertovansa toiselle, jos he näkisivät paremmalla ajalla. Tämän kuullessani totesin heti, kuinka minulle ainakin voisi aina sanoa, jos asian laita olisi tämä. Koska kyseinen on vain inhimillistä – aina sitä ei jaksa. Vaikka ihminen olisi tärkeä, et vain kykenen antamaan itsestäsi tarpeeksi. Minusta se on juuri se yleinen ongelma, kun silti raahaudut viinille toisen kanssa, vaikka haaveilisit yksinolosta. Meille on opetetettu tämä sosiaalinen sääntö tahtomattamme miellyttää muita, vaikka voisit myös ajatella omaa napaasi. Kuinka moni edes myöntää miellyttävänsä toista, vaikka sitä tiedostamattaan tekee?

Itse koen olevani jo onnellisesti sellaisten ihmisten parissa, joiden kanssa haluan viettää aikaani ja suunnitella asioita aktiivisesti. Tämä on myös osa omaa itsekästä valintaani. Ja saman valinnan omat läheiseni ovat tehneet minusta.

Omaan napaan katsominen ei aina tee sinusta ilkeää ihmistä.

Asioita voi tehdä itsekkäästi niin, ettei se tuo harmia muille tai vaikuta muiden elämään – vain tehden sinun omasta elämästäsi parempaa. Itsekkyys on tapa arvostaa itseään ja kuunnella omia voimavaroja. Kun itse teet sitä, osaat olla myös vuorovaikutteinen muille ympärilläsi. 

Voit ottaa hatkat tylsästä elämästäsi tylsässä työssä ja vaihtaa maisemaa Zanzibaarille. Voit aloittaa larppauksen tai pitää pidemmän lounaan. Kukaan ei myöskään pakota sinua tuuraamaan töissä, jos sinulla on parempaa tekemistä –  koska vain voit. Saat luvan myös ostaa Kolmen Kaverin vadelma valkosuklaa jäätelöä, vaikka paras ystäväsi on herkkulakossa ja suuttuu sinulle, kun syöt sitä hänen edessään. 

Ihminen tekee myös asioita vastoin omaa itsekkyyttään – koska se on joko investointia kohti tulevaisuutta tai muuten järkevää. Muistan, kuinka itse raahauduin luennoille ammattikorkeassa ja iltapäivällä syöksyin kauppaan nälissäni hakemaan tonnikalaa ja pakastekasviksia – mielessä 40 euron tilitilanne. Ei ehkä hohdokasta, mutta pari vuotta sen jälkeen, paremmalla rahatilanteella myös itsekkyyttä on helpompi toteuttaa.

Myös Sarah totesi heti kirjan alussa, kuinka paradoksaalista on antaa neuvoja ihmisille, vaikkei itse ole päässyt omaan ihannetilanteeseensa niitä noudattamalla. 

Tässä ratkaisee kokonaisuus. Asiat ovat suhteellisia elämässä. Kunhan tiedät, että voit sanoa ei tai kyllä, jos koet sen kaiken arvoiseksi.

Koska vain sinä voit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.