MINUN MAAILMASSANI EI OLE NORMAALIN JA EPÄNORMAALIN MÄÄRITTELYÄ


arvomaailma
Emilia Hämäläinen

9 huhtikuu 2019

Minun maailmani on sellainen, jossa jokainen hyväksytään sukupuolesta, kansalaisuudesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta.

Minun maailmassani, kenenkään ei tarvitse pelätä olla oma itsensä.

Minun maailmassani ei ole normaalin ja epänormaalin määrittelyä.

Minun maailmassani ei ole miesten ja naisten töitä – sukupuolesta riippuvaa palkkataulukkoa.

Minä uskon tasa-arvoon. Minä uskon myös, että jokaisella on oikeus olla ihminen.

Pahoittelut. Tein tänään tekstin aika itsestäänselvästä aiheesta.

Mutta tämä ei ole, sitä todellisuutta. Vielä. Olemme pienen matkan päästä maailmasta, jossa homoutta ei käytetä haukkumasanana tai tytöttelyä työpaikalla ylenkatsota sitä harjoittavilta.

Olemme matkan päässä siitä, ettei minulle tärkeä ihminen toteaisi, kuinka pahalta tuntuu, tietää jonkun tahon vihaavan häntä – tämän ollessa vain sitä mitä on. Ja tämän lauseen kirjoittamisesta tulee minulle todella paha olo.

On tullut myös todella paha olo, kuinka tietyt tahot tekevät itselleni perusasioista vitsejä. Nauravat vähän päälle. Kuvittelevat, etteivät teot vaikuta mihinkään. Antavat uuden merkityksen sanalle idiootti.

Tervetuloa vuoteen 2019.

Nämä ovat nousseet ainakin itselleni kysymyksenä mieleen, kun vaalien lähestyessä tuodaan esille kiistelyä erilaisesta arvomaailmasta. Se, että niistä edelleen kiistellään, saa minut hyvin vihaiseksi ja surulliseksi.

En ole poliittinen ihminen.

Myönnettäköön se heti kättelyssä. En puhu termistöllä tai pidä kirjaa jokaisesta mullistuksesta ja käänteestä. Silti arvomaailmaan ja sieltä politiikkaan mukaan otetut asiat ovat minulle tärkeitä. Samalla olen käynyt läpi ehdokkaita, jotka jakavat saman ajatusmaailman kuin minä itse.

Normaali on ehkä subjektiivinen kokemus, mutta se ei kiellä sitä tosiasiaa, että sama normi on toiselle erilaisia asioita. Lisäksi vihaan itse kyseistä sanaa. Sillä yritetään tehdä pesäeroa uskottuun ei-normaaliin. Mutta kuka luettelee säännöt? Kellä on oikeus määritellä ihmiset?

En ole kaikesta huolimatta menettänyt uskoani, että joskus oma maailmani vastaa enemmän sitä todellista. Että joku päivä vaaleissa ei tarvitse ajaa näin paljon arvomaailmaan liittyviä asioita.

Ja ai niin, tämä ei sitten ollut myöhäinen aprillipila.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.